Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, A. M.; ROQUE-SPECHT, V. F.; CELESTINO, S. M. C.; CABRAL, Y. O. E.; CABRAL, D. O. E.; DINIZ, J. D. DE A. S. Estabilidade de compostos fenólicos e flavóides nas farinhas de jatobá e pequi processadas em diferentes temperaturas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.

Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  10/02/2016
Data da última atualização:  18/03/2016
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  RODRIGUES, W. P.; MARTINS, M. Q.; FORTUNATO, A. S.; MARTINS, L. D.; PARTELLI, F. L.; CAMPOSTRINI, E.; SEMEDO, J. N.; PAIS, I. P.; SIMÕES-COSTA, S. C.; LEITÃO, A. E.; TOMAZ, M. A.; COLWEL, F.; SCOTTI-CAMPOS, P.; RODRIGUES, A. P.; GHINI, R.; LIDON, F. C.; MATTA, F. M. da; RAMALHO, J. C.
Afiliação:  W. P. RODRIGUES, Centro de Ciências e Tecnologias Agropecuárias, Univ. Estadual de Norte Fluminense; M. Q. MARTINS, PlantStress&Biodiversity, BioTrop, Inst. Inv. Científica Tropical, I.P., Oeiras, Portugal; A. S. FORTUNATO, Centro Ciências Agrárias, Univ. Federal do Espírito Santo, Alegre, ES; L. D. MARTINS, Centro Ciências Agrárias, Univ. Federal do Espírito Santo, Alegre, ES; F. L. PARTELLI, Centro Universitário Norte do Espírito Santo. Univ.Federal do Espírito Santo, ES; E. CAMPOSTRINI, Centro de Ciências e Tecnologias Agropecuárias, Univ. Estadual de Norte Fluminense; J. N. SEMEDO, URGEMP, Instituto Nacional Investigação Agrária e Veterinária, I.P., Oeiras, Portugal.; I. P. PAIS, CEF, DRAT, Instituto Superior de Agronomia, Univ. Lisboa, Portugal; S. C. SIMÕES-COSTA, Plant Stress & Biodiversity, BioTrop, Inst. Inv. Científica Tropical, I.P., Oeiras, Portugal; A. E. LEITÃO, Plant Stress & Biodiversity, BioTrop, Inst. Inv. Científica Tropical, I.P., Oeiras, Portugal; M. A. TOMAZ, Centro Universitário Norte do Espírito Santo. Univ.Federal do Espírito Santo, ES, Brasil; Plant Stress & Biodiversity, BioTrop, Inst. Inv. Científica Tropical, I.P., Oeiras, Portugal; P. SCOTTI-CAMPOS, CEF, DRAT, Instituto Superior de Agronomia, Univ. Lisboa, Portugal; A. P. RODRIGUES, CEF, DRAT, Instituto Superior de Agronomia, Univ. Lisboa, Portugal; RAQUEL GHINI, CNPMA; F. C. LIDON, GeoBioTec, Faculdade de Ciências Tecnologia, Univ. Nova Lisboa, Caparica, Portugal; F. M. da MATTA, UFV; J. C. RAMALHO, Plant Stress & Biodiversity, BioTrop, Inst. Inv. Científica Tropical, I.P., Oeiras, Portugal.
Título:  Effect of high [CO2] and temperature on the photosynthetic enzymes and electron transport of Coffea Arabica L..
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: BRAZILIAN CONGRESS OF PLANT PHYSIOLOGY, 15.; BRAZILIAN-ISRAELI PLANT SCIENCES CONFERENCE, 1., 2015, Foz do Iguaçu. Abstracts... Foz do Iguaçu: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2015. Ref. D-053.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  It is expected that future climate changes and global warming conditions will limit the coffee crop yields. However, the real effects of enhanced air [CO2] and temperature on this plant remain completely unknown. Therefore, this work studied the impact of such environmental changes on the photosynthetic machinery of Coffea arabica L. cv. Icatu. Plants were grown for 1 year under controlled conditions (temperature, RH, irradiance, photoperiod), at 380 or 700 ?L CO2 L-1 air, without nutrient, water and root space limitations, and then subjected to temperature increase (0.5ºC/day) to 42/34ºC. Thylakoid electron transport involving PSI and II, and enzyme activities (RuBisCO and RuB5PK) were assessed at 25/20ºC, 31/25ºC, 37/30ºC and 42/34ºC.The results showed a marginal impact until 37 ºC irrespective of [CO2] conditions, configuring a clear tolerance to supra-optimal temperatures. Also, a higher metabolic performance was observed in the plants under high [CO2]. Only at 42 ºC the tolerance limit was exceeded, as shown by significant impacts in all parameters, particularly in enzymes, but under elevated [CO2] a better performance was preserved regarding the photosystems functioning. Our findings showed that the elevated [CO2] allowed maintenance of higher metabolic activity and seemed to some extent mitigate the heat impact at the photosystems level, what is quite relevant in a context of predict global warming scenarios. This work was supported by Portuguese funds from Fundação p... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  CO2 effect; Coffee plant.
Thesagro:  Coffea Arábica.
Thesaurus NAL:  Carbon dioxide; Climate change; Heat.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/139125/1/2015RA-040.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA14843 - 1UPCRA - DD2015RA_040
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional